6.1.16

Bir Yaratılış Harikası: Kumkuat

Hepinize merhaba,
Gaziantep'e yağan kar yüzünden sınavım ertelense de, karda valiz taşımak hayli zor olsa ve uçağım da iptal olur mu acaba diye düşünerek stresli bir gün geçirsem de nihayetinde işte geldim buradayım.
Gelir gelmez de size yazıyorum çünkü bazılarınızın duyduğu ancak bir kısmınızın ilk kez duyacağı bir meyve karşıladı bugün beni mutfakta.
Aslında nicedir tanıştırmak istiyordum kendisiyle sizi ama kısmet bugüneymiş.
Dünyada turunçgiller arasında kabuğuyla yenilen tek meyve o.
Evet evet doğru duydunuz, kabuğu vitamininde denilen ama ciddi ciddi kabuklu yenilen meyve olur kendisi :)

Ne mi o?
Kumkuat veya kamkat.
Bir diğer ismi süs mandalinası.
 Bir diğer ismi altın portakal çünkü kumkuat, Çince de altın portakal manasına geliyormuş.
Çin de nereden çıktı, diye soranlara şöyle anlatmaya çalışayım.
 İskoçyalı bir bahçe uzmanı olan Robert Fortune, 1800lü yıllarda Çin'de yaşayarak burada yetişen ilginç bitkileri incelemiş. İngiltere'ye dönerken de yanında götürmüş topladığı bitkileri. Tahmin edeceğiniz üzere kumkuatta bunlardan bir tanesiymiş. Batı dünyasını kumkuatla tanıştırdığı için kumkuatın bilimsel ismi Fortunella Margarita olmuş, Robert'ın soyadına ithafen. Şimdilerde ise bu Fortunella Margarita, bizlerin balkonlarını veya salonlarını süslemekte. Çünkü hem bir saksıda yetişecek kadar nazik hem de evinize renk katacak kadar güzel bir görüntüye sahip.



Kumkuat, dünyada Çin, Japonya, Amerika'da yaygın olarak; Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya'da daha az; Güney Hindistan'da ise yalnızca deniz seviyesinden yüksek yerlerde yetişiyormuş. Ülkemizde çeşitli yerlerde yetiştirilmeye çalışılsa da en iyi meyve oluşumu Rize'de sağlanmış ve zaten bundan 50-60 yıl önce Batum'dan ülkemize girmiş.

Neye yarar bu kumkuat?

Kumkuatın besin değerine baktığımda C vitamini açısından zengin olduğunu söyleyebilirim. Bu sayede gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunmakta.
A vitamini; B1,B2 ve B3 vitaminlerini de bünyesinde barındırdığı için sinir sisteminin düzenli çalışmasına da yardımcı olmakta.

Kumkuat Besin Değeri

100 gram kumkuat meyvesi 71 kkal enerji, 1.88 gram protein, 6,6 gram lif, 47.9 gram C vitamini içermektedir. Kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından da zengindir. (USDA, 2014)



Kumkuat nasıl tüketilir ve nerelerde kullanılır?

Taze meyve olarak -ki bence en güzeli- meyvesinin büyüklüğüne bağlı 8-10 tanesini bir porsiyon meyve yerine tüketebilirsiniz.
Marmelatını veya reçelini yapabilirsiniz. Ancak bir küçük bilgi, reçel yaparken içini çıkarıp sadece kabuğunu kullanırsanız daha lezzetli olur aksi takdirde biraz ekşimsi bir reçel elde etmiş olursunuz.
Kek, pasta, likör, şarap ve şekerleme yapımında da kullanılmaktadır.
Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda kullanılan kumkuat özellikle Çin restaurantlarında yemeğin sonunda yenilen bir tatlı çeşidi olarak tüketilmektedir.
Alkollü içki masalarının ise gözde mezelerinden bir tanesidir.
Kumkuatın kabuğundan elde edilen uçucu yağ ve biyoaktif bileşenler parfümeri, eczacılık ve gıda endüstrisinde kullanılmaktadır.
Kumkuatla ilgili bir ilginç bilgi daha, zeytin büyüklüğünde diye tabir edilen meyvelerini koparmadığınız sürece bir yıla kadar aynı lezzetle ağacında kalabiliyormuş.



Ne kadar çok bilmediğimiz yaratılış harikası besin var yaşadığımız dünyada.
 Böyle anlarda düşündüğüm tek şey ise, sanırım ömrüm boyunca yorulmadan sıkılmadan bu besinlerin peşinde koşacağım...Büyük bir mutlulukla...
Sevgiyle kalın, tupturuncu bakın bugün hayata.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder