4.7.14

Turuncu Aşk :)

En sevdiğim renk yoktur benim, her renge bayılırım. Ancak mavi ile turuncu aşkı bambaşka bir şey. Anlatılmaz bir şey, muhteşem bir şey.
O yüzden bu yazıyı yazarken benden mutlusu yok şu an çünkü sizi turuncu bir yazı bekliyor bugün ;)
O ki Cadılar Bayramı’nın sembolü ve Külkedisi'nin arabasının ham maddesi :)
Bugünkü yazımızın da konusu

Balkabağı






Öncelikle bu güzel meyve hakkında kısa bilgiler vereyim size.

Evet ilk bilgi balkabağının sebze olduğunu düşünenlere. Bal kabağı sebze değil harika bir meyvedir.


İkinci bilgi ise balkabağının içeriğinde beta karoten bulunduğudur.

 Beta karoten nedir? A vitamininin öncül maddelerindendir, karaciğerde depolanır ve ihtiyaç olduğunda A vitaminine dönüşür.
A vitamini ise gözlerimiz, bağışıklık sistemimiz ve cildimiz için son derece önemli bir vitamindir.

A vitamininin diğer adı anti-enfeksiyon vitamindir. Çünkü A vitamini önemli bir antioksidandır. Bu özelliği ile de kansere karşı koruyucu özelliktedir.


Geldik üçüncü bilgiye. Balkabağının yağ içeriği son derece düşük, lif içeriği son derece yüksektir. Bu sayede de toksinlerin atılmasında ve kandaki zararlı yağ oranının düşürülmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
Aynı zamanda içeriğindeki lifler bağırsak çalışmasını da olumlu yönde etkilemektedir.

Balkabağı kabızlık problemleri için son derece yararlı bir meyvedir.


   Son bilgi...

Balkabağı demir, magnezyum, potasyum, sodyum, fosfor yönünden de son derece zengin bir besindir.
İçeriğindeki demir sayesinde kansızlığı önlediği de bilinmektedir.



Peki biz bu harika meyveyi ne şekillerde tüketebiliriz?

İlk aklımıza gelen tabi ki kabak tatlısı olacaktır :)

Az miktar tahin ve cevizle süslediğiniz de (Fazla değil çünkü tahin ve ceviz son derece yağlı iki besindir.) özellikle benim vazgeçilmez tatlı tercihlerimden biri haline dönüşüyor bu turunculuk ;)
Ancak tatlıyı yaparken de sizden ricam az şekerli yapmanız.





İkinci tüketim şekli ise balkabağı çorbası.
Üzerini çok az dereotu veya maydanozla süsleyip servis ettiğiniz de öğününüze renkli bir başlangıç yaparken balkabağının faydalarından da yararlanmış olacaksınız.
Klasik çorbaların dışına çıkmak için özellikle içinde bulunduğumuz bu kutsal ay çok uygun bir fırsat.
 İftar menünüzde bulunmalı derim ;)


Başka ne şekilde tüketebiliriz balkabağını. Tabi ki börek olarak.
Ama öyle şekerli, cevizli tariflerdeki gibi değil!
Balkabağını rendeleyip suyunu sıktıktan sonra biraz tuz ve acı pul biber ekleyerek hazırlayacaksınız içini. Tercihinize göre yeşillikte ekleyebilirsiniz. Acı severler derneğinden biri olarak harika bir börek olduğunu söyleyebilirim sizlere :) Eğer imkanınız varsa sacda yapılmasını daha şiddetle tavsiye ederim.





Bu yazımızın da sonuna geldik
Afiyet olsun efendim, turuncunuz ve neşeniz bol olsun ;)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder