11.1.16

Baharatları Ne Kadar Tanıyorsun?

Tatile girdiği için evde canı sıkılanlar,
Çok çalışmaktan bunalıp, keşke sıkılacak vaktim olsa diye sızlananlar,
Hayatında bir şeylerin eksikliğini hissedenler,
Pek tadım tuzum yok bugünlerde diyenler,
Hepinize merhaba :)
Bugünkü yazımız hayatınıza biraz tat, biraz renk ve bolca baharat katmak üzere yazıldı.
Kimimiz mutfağımızın bir çekmecesini tamamen onlara tahsis ederiz.
Kimimiz ise buzdolabında saklar, bir rafı onlara veririz.
Genellikle yemeklerimize lezzet katsın diye koyduğumuz baharatların vücudumuz üzerine etkilerini biliyor muyuz peki?
Bilmeyenleri çok kısa bekletip
Bilenler için şunu söylemek istiyorum;
Belki hiç bilmediğin bir yanını keşfedeceksin, yemeklerden sonra ağzına attığın
 o bir parça karanfilin :)
Haydi o zaman bilmeyenler önden, bilenler arkadan gelecek şekilde sırayla aşağı doğru ilerleyelim :)




Biz biliyoruz ki meyve ve sebzeler antioksidan özelliklerinden dolayı kronik hastalık ve kanser gelişimini önlemeye yardımcıdır.
Yapılan çalışmalar göstermiş ki evlerimizde kullandığımız bu rengarenk baharatlarda antioksidan etkiye sahip.

Yarım çay kaşığı karanfil, yarım fincan yaban mersininden daha fazla antioksidan özellik gösteriyor.
Antioksidan özelliğe en çok sahip olan baharatlar ise: nane, ada çayı, melisa, karanfil ve tarçın.





Kırmızı Biber: Kırmızı bibere acılık veren içerisinde bulunan capsaicin maddesidir ve bu madde metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olur. Grip ve soğuk algınlığı semptomlarını azaltmak içinde yardımcı bir baharattır. İngiltere'de yapılmış olan çalışmalar sonucunda kırmızı biberin kanser hücreleri üzerinde de olumlu etkiye sahip olduğunu söylemek mümkün. 
 Aynı zamanda kırmızı biber afrodizyak etkiye sahiptir. Kan dolaşımını hızlandırarak cinsel performansı olumlu etkiler.

Dietos Öneriyor: Özellikle hipotirodi hastaları yemeklerinde kırmızı biber kullanabilirler. Tiroit bezlerinin uyarılması sonucu metabolizmaları hızlanacak ve kilo vermeleri kolaylaşacaktır.

Kimyon: 
Gaz ve hazımsızlık şikayetlerini azaltır.

Karabiber: 
Ateş düşürücü, spazm giderici, antioksidan ve diüretik olma özelliklerini taşıyan karabiber aynı zamanda afrodizyak etkiye de sahiptir.

Kişniş: Antimikrobiyal etkiye sahip olan kişniş, cinsel isteği artıran baharatlardan birisi. Hatta afrodizyak etkisi nedeniyle orta çağda aşk iksirlerine konulmaktaymış.

Zerdeçal: Karaciğere detoksifikasyon (toksinlerden arınma) konusunda yardımcı olan zerdeçal, beyin sağlığı içinde olumlu etkilere sahiptir.

Zencefil:  Vücutta adrenalin salgısını artırarak enerjinin yükselmesini sağlar. Çinko içeriğiyle de cinsel sağlığı destekler.






Biberiye: Kalp sağlığımızı korumaya yardımcı ve antimikrobiyal etkiye sahiptir.

Kekik: Antiseptik ve tonik özellikleri sayesinde bağışıklık sistemimizi destekler. Özellikle bronşit ve akciğer zarı iltihabı gibi hastalıklara karşı etkilidir.

Nane: Nane bitkisinin uçucu yağı çok değerli olup, spazm ve gaz giderici, serinletici, uyarıcı ve antioksidan etkilere sahiptir.

Karanfil: Özellikle yemek sonrası ağız kokusunu gidermek için kullanılan karanfil, seks hormonları üzerinde de etkilidir. Aynı zamanda içerisindeki eugenol maddesinin etkisiyle hafif şiddetteki diş ve diş eti ağrılarına da lokal uyuşturucu etki yapar ve antibakteriyel özelliğe sahiptir.

Vanilya:  Mide ve sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi bulunan bu baharat, sinir bozukluğunu giderir ve ruh dinlendirici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda tahmin edeceğin üzere vanilya, kokusu ve cazibesiyle afrodizyak özelliğe sahip baharatlardan bir tanesidir.

Tarçın: Özellikle insülin hormonu üzerine olan etkisi ile kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.
Aynı zamanda tarçın kokusu afrodizyak etkisiyle seks hormonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

Dietos Öneriyor: Eğer şeker hastası iseniz (aynı zamanda tansiyon probleminiz yoksa) ve kan şekeriniz yüksek seyrediyorsa 1 adet kabuk tarçın ile hazırlayabileceğiniz çayı günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz.



Bütün bunların yanı sıra yemeklere baharat eklemek tuz alımını azaltmanın yollarından bir tanesidir.
Amerikan Baharat Tüccarları Birliği (ASTA) ne göre karabiber, sarımsak tozu, köri, kimyon, zencefil, kişniş gibi baharatlar ve fesleğen, dereotu gibi kurutulmuş otlar yemeklerde tuz yerine kullanılarak, tuzun getirdiği lezzeti sağlamak için birebir.

Şimdi, vücudunda yarattığı etkileri öğrendiğine göre baharatların hakkında daha bilinçlisin.
Sana bol çeşnili günler dilerim.
Sevgiyle...


1 yorum:

  1. Bu yazına bayıldım canım, ellerine sağlık.. Baharatların bu kadar özelliklerini bilmiyordum. Çok bilgilendirici oldu, teşekkürler :)

    Bloğumu takibe alırsan çok sevinirirm :)

    lovviez.blogspot.com

    YanıtlaSil