2.12.16

Avokadolu Beluga Mercimek Salatası

Merhabalar,
En son yayınladığım yazıda kuru baklagillerden bahsetmiştim hatırlarsanız.
Bugünde güzel bir kuru baklagilden bahsedip tarif vereceğim efendim.
Beluga mercimek ismini duymamış olabilirsiniz, belki siyah mercimek daha tanıdık gelebilir.
Bu mercimeğe beluga denmesinin sebebi mersin balığından elde edilen beluga havyarına benzediği içinmiş.
Ülkemizde beluga mercimeği üreten bir firmanın web sitesinden okuduğum tarihçeye göre bu mercimeğin kökleri taa 8000 yıl öncesine, Anadolu-Mezopotamya'ya kadar dayanıyormuş.
Benim fikirlerime ve besin değeri hakkındaki düşüncelerime gelirsek de beluga mercimek, hem harika bir lif deposu hemde mükemmel bir kompleks karbonhidrat alternatifi.
Hem de o kadar leziz ki anlatamam :)
Bu mercimeğin yeşili, turuncusu aynı işlevi görmüyor mu diye düşünenleriniz olabilir, biraz haklısınız fakat bu daha çok yeni tatlar, yeni renkler arayanlara göre bir besin.
Ayrıca şu var ki beluga mercimeğe siyah rengini veren ''antosiyanin'' isimli bir madde var.
Antosiyanin, koyu renkteki (siyah, mavi, koyu kırmızı) besinlere rengini veren bir pigment ve aynı zamanda antioksidan özelliğe sahip.
Bir de beluga mercimeğin diğer mercimeklerden farkı piştiği zaman şeklini kaybetmemesi, yani göründüğü gibi boncuk boncuk kalıyor.
Bence çoğu yemekte kullanılabilecek bir besin. Çorbası da harika oluyor fakat ben bugün salata tarifi vereceğim sizlere.
Bu salata hem kompleks karbonhidrat içeriğiyle  tok tutuyor, hem lif içeriğiyle bağırsak sağlığına destek oluyor hem de içeriğindeki avokado sayesinde E vitamini almamızı sağlıyor. Sözü açılmışken E vitamini de kalp-damar sağlığı, göz sağlığı ve hafıza sağlığı açısından pek bir işlevli efendim :)
Son olarak tarife geçmeden önce 100 gram beluga mercimeğin besin değerlerini sizinle paylaşacağım.

100 gram Beluga Mercimek
56 gram karbonhidrat
28 gram protein
 14 gram lif
 2,5 gram yağ
384 kkal




Avokadolu Beluga Mercimek Salatası

Malzemeler
1 avokado
4 kaşık çiğ beluga mercimek (50 gram)
Yarım bağ semizotu
1 küçük turp
Limon
Tuz
Sumak

Yapılışı
4 kaşık beluga mercimek üzerini iki parmak geçecek kadar su ile haşlanır. Yaklaşık 20-25 dakikada haşlanıyor. Daha sonra doğranmış semizotu, avokado ve haşlanmış mercimekler; limon, tuz ve sumakla iyice harmanlanır. Salatanın en üstüne turp rendelenir ve bu şekilde servis edilir.
Afiyet olsun. :)

Daha fazlası için: www.izanisik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder