31.10.16

Çocukluğumun Meyvesi: Amme (Trabzon Hurması)

Efendim yine yeniden merhabalar
Nasılsınız görüşmeyeli?
Ben iyiyim.
İyi olmak için çaba sarf ediyorum en azından ve başarıyorum da galiba
İyi olmak önemli
İyi kalmak önemli
Olumsuzluklara kulak asmamak, birinci kural bunun için
İkincisiyse size iyi gelen şeyleri bulup çıkarıp karşınıza oturtmak :)
Bazen de ufak yardımlar öyle işe yarıyor ki
Misal bana cümleleri iyi gelen insanlar var, hem de bazılarıyla hiç tanışmamış
olmamıza rağmen :)
O yüzden ben buna sonuna kadar inanıyorum, çağırdığımız şeyin gelip bizi bulacağına yani
Her neyse aman ne çok konuştum yahu
Birinizde ''ee gir hadi konuya demiyorsunuz''
Dediniz mi yoksa? :))
Neyse ben başlıyorum o halde
Bu yazının konusu benim için çok kıymetli.
İlk kez anneannemin evinde tanıştığım ve çocukluğumun en güzel meyvesi olur kendisi
(Hala da ağacını görünce dadanırım o ayrı mevzu tabi:) )
Amme, bilir misiniz ammeyi?



Bilmezseniz hiiiiçç şaşırmam çünkü bizde amme dense de başka yerde diyenini
 pek duymadım.
Anne tarafımın göçmen olmasıyla alakası var mı bu işin bilemiyorum, şuan aklıma geldi zaten bu da
Bir kaç göçmen arkadaşım daha var onlara sorayım en iyisi ben bunu :)
 Aranızda varsa bu konuda fikri olan yorum olarak beklerim :)
Şu halde ben Trabzon Hurması diyeyim siz Cennet Elması, ben Cennet Hurması diyeyim siz Japon Elması anlayın, hepsi aynı kapıya çıkıyor neticede :)
Gaziantep'te mesela sadece hurma denilir, ilk duyduğumda baya şaşırmıştım, hurma denince benim aklıma gelen Medine Hurması oluyor çünkü, o turuncu, leziz mi leziz meyve, benim için amme :))



Japon Elması denmesinin sebebinin aslında bu meyvenin anavatanının Çin ve Japonya olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Ülkemizde ise kıyı şehirlerinde Antalya, Hatay, Mersin ve tabi ki Karadeniz'de üretimi yapılmaktadır.
Trabzon hurmasının meyve yaprakları Uzakdoğu ülkelerinde tıbbi ilaç ve bitkisel çay olarak tüketilmekteymiş. Ünlü Japon yemeği 'Sushi' nin bazı çeşitlerinin hazırlanmasında ve tanence zengin çeşitlerin ham meyvelerinden elde edilen özün, boya ve ilaç sanayiinde değişik amaçlarla kullanıldığı da bir gerçek. Örneğin Japonya' da keresteler 'kaki-shibu' adı verilen ham trabzon hurması meyvelerinden üretilen boya ile kaplanmakta ve daha uzun ömürlü olmaları sağlanmaktaymış.
İsrail'de Hebrew Üniversitesi'nin araştırmalarına göre Trabzon Hurmasının yüksek tansiyonu düşürme ve kan yağları üzerinde olumlu etkisinin olduğuna dair bilgilerde bulunmakta.
Bununla birlikte güçlü bir antioksidan ve antibakteriyel etkilere de sahip.

Şimdi ben leziz bir besin dedim ancak aslında ammenin sevmeyeni de çok fazla.
Çünkü içerisinde çayda da bulunan tanen var ve miktarı oldukça yüksek, olgunlaşmamış bir amme yiyorsanız ağızda burukluk hissine sebep oluyor ve ilk kez deneyenler bunu ''değişik'' olarak tanımlayabiliyor :) Ancak meyve olgunlaştıktan sonra tanen kayboluyor ve tamamen yumuş yumuş, tatlıdan farksız bir besine dönüşüyor :)
Hatta iki türü vardır ammenin, bir çikolatalısı bir de sadesi :)
Çikolatalı da neyin nesi demeyin kimisinin içi kahverengili olur ve daha tatlıdır, onlara çikolatalı deniirr ;))



Hani bir söz vardır ya, güzel olan ne varsa zararlı diye işte Trabzon hurması içinde bu cümleyi şöyle söyleyebiliriz, güzel olan ne varsa kalorili :)
1 porsiyon meyveye eşdeğer gramaj miktarı ne yazık ki 50 gram.
Asıl kötü haber şu ki bizim gözümüze küçük görünen avcumuzu ancak dolduran bir ammenin gramajı ortalama 150 gram, yani 3 porsiyon meyveye eşdeğer.
Ve şeker oranı yüksek bir meyve olduğu için diyabet hastalarında dikkatli tüketilmesi gereken bir meyve. Diyabette diğer meyveler içinde geçerli olduğu gibi ammenin de olgunlaşmamış olanları tercih edilmeli ve 1 porsiyonunun 1/3 orta boy amme olduğu unutulmamalıdır.
Bir uyarım da böbrek hastalığı olanlar için, 100 gram Trabzon Hurması 310 mg potasyum içerdiği için eğer potasyumdan kısıtlı bir beslenme planı uyguluyorsanız, bu sizinde dikkatli tüketmeniz gereken bir besin.
Bununla birlikte beslenmenizde amme bulundurmak için iyi bir sebebiniz de var tabi ki, 100 gram amme 66 mg C vitamini içerir. 19 yaştan itibaren sağlıklı bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacının  90 mg olduğunu düşünürsek 50 gram amme ile bu ihtiyacın 1/3'ünü karşılamak mümkün.
Ayrıca Trabzon Hurması iyi bir lif kaynağı olmasının yanı sıra kabuğundaki pigmentler sayesinde tümör önleyici etkilere de sahip.

(Not olarak şunu düşmek istiyorum, ''Ben Vikipedi'den baktım ama 100 gram Trabzon Hurması, 70 kalori ve 161 mg potasyum içerir, yazıyor'' demeyin. Çünkü Vikipedi güvenilir bir kaynak değildir. Doğru bilgiler olduğu kadar yanlış bilgilere de sıklıkla rastlıyoruz, özellikle besinlerin enerji değerleri ve içerikleriyle ilgili. Benim size yukarıda verdiğim değerler Mayıs 2016'da revize edilmiş değerlerdir.)

Trabzon Hurmasını sadece bu aylarda değil her vakitte tüketmek istiyorum diyorsanız bunu meyveyi kurutarak veya derin dondurucuda saklayarak yapabilirsiniz.

Bonus: Kaşıkla ezdiğiniz veya blenderdan geçirdiğiniz Trabzon Hurmasına 1 çay kaşığı kakao ve 2 tam ceviz içi ekleyerek hoş bir tatlı elde etmeniz mümkün. :)



Turuncunun enerjisi üzerinizde olsun, Kasım ayınız hayırlara vesile olsun efendim :)
Öperim, yazılarımı okuyan gözlerinizden :)
Sevgiyle kalın...

Daha fazlası için: www.izanisik.com

2 yorum: