25.10.16

Mersin Bitkisi

Herkese merhabalar,
''Evlerinin Önü Mersin'' türküsünde geçen evi buldum bu hafta sonu ve hemen fotoğraf çekindim mersin yazıma görsel olsun diye :)
''Evlerinin Önü Mersin'' bir zeybek türküsü olduğundan dolayı, bende zeybek aşığı bir insan olduğumdan dolayı -Ege'de doğacakmışım ben yanlış olmuş orası kesin :)- benim için en sevdiğim türküler sıralamasında ilk üçte yer alıyor.
Şuraya da hemencecik bir video linki bırakıyorum ki o arka fonda çalarken sizlerde yazıyı okuyabilesiniz ;)

Not: Tolga Çandar'dan dinlemeyi de çok seviyorum bu parçayı ancak ilk tercihim Özdemir Erdoğan oluyor ;)

Mersin Bitkisi




Mersin; kışın yaprağını dökmeyen, ağaç veya ağaçcık formunda 5 metreye kadar uzayabilen, daha çok Akdeniz iklimine sahip Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinin sahil kesimlerinde doğal olarak maki formunda yetişen tıbbi ve aromatik bir bitkidir.  
Benim için ise çocukluğumda iğdeyle karıştırdığım ama buna rağmen ilk mersin yediğim günü ve anı unutamadığım çok hoş kokulu yaprakları olan bir meyve, mersin.
Latincesi Myrtus communis L. olan mersinin beyaz renkli olanına ''murt'', yabanilerine ise “çakal” da denilmekteymiş.
Mersin bitkisinin meyveleri küçüktür. Ancak bunların arasında, nispeten iri meyvelere sahip olan siyah meyveli tipler de vardır. Özellikle son yıllarda yüksek antioksidan kapasiteleri nedeniyle diğer siyah renkli meyvelerde olduğu gibi siyah mersine, kırmızı mersine ve yaban mersini adıyla bilinen maviyemişe (blueberry) ilgi hayli fazladır.



Siyah mersinin taze meyvelerine, Antalya'da semt pazarlarında Aralık-Şubat döneminde sıklıkla rastlanmak mümkün. Ancak taze meyvesinin raf ömrü uzun olmadığı için reçel, marmelat yapımı gibi yöntemlerle veya kurutma yöntemiyle daha uzun süre kullanılması sağlanmaktadır.
Ayrıca mersin bitkisi üzerine çalışmalar yapan bazı araştırmacılar İtalya’da
olduğu gibi siyah mersin meyvelerinden yapılacak mersin likörünün de önemli bir potansiyel
değerlendirme şekli olduğunu düşünmektedirler.

Mersin bitkisinin iri beyaz meyveli olanları daha çok taze olarak tüketilmektedir. Çünkü beyaz meyveli olanlar, hasat edildikten sonra aynı gün pazarlanmak durumundadır, aksi takdirde 
meyveler berelenmiş gibi rengi değişmeye ve kararmaya başlar. Bu da ürünün görselliğini olumsuz etkiler. Anlayacağınız, beyaz meyvelerin raf ömrü daha da kısadır o yüzden siz de bir mersin bitkisi bulduğunuzda dalından yiyiniz efenim :)


Mersin Üzerine Yapılan Çalışmalar
Mersinden elde edilen oligomeric acylphloroglucinol bileşiklerinin, kolesterol oksidasyonundan koruyucu etkiye sahip olduğu bulunmuştur (Rosa ve ark., 2008).

Ülkemizde yapılan çalışmalarda mersin yağının Salmonella (Gündüz ve ark., 2009) ve Escherichia coli (Sağdıç ve ark., 2002) patojenlerini inhibe edici etkilere sahip olduğu görülmüştür.

Mersinde bulunan myricetin maddesi sayesinde diyabetik tavşanların böbrek fonksiyonlarında bir iyileşme saptanmıştır. Benzer olarak mersin yapraklarındaki uçucu yağların normal tavşanlarda bir etkiye sahip olmamasına karşın diyabetik tavşanlarda hipoglisemik (kan şekerini düşürücü) etkiye sahip olmaktadır (Sepici ve ark., 2004). 
Ülkemizde mersin bitkisinden elde edilen uçucu yağların başlıca  bileşenlerinin, limonene, alpha-pinene, linalool ve linalyl acetate olduğu, güney sahillerimizden toplanan mersin bitkilerinde uçucu yağ veriminin daha yüksek olduğu saptanmıştır (Akgül ve Bayrak, 1989).

Mersin yapraklarından çıkarılan en önemli aktif maddeler myricetin ve myrtucommulone’dir. Bu maddeler antioksidan özellikleri nedeniyle oksidatif stresi önlemesinin yanı sıra, gram pozitif bakterilere karşı aktiftir. Ayrıca iltihap önleyici etkiye sahip olduğu ve kanser hücreleri üzerinde öldürücü etkisi olduğu konusunda bulgular saptanmıştır.
Son yıllarda, mersinin insan sağlığı üzerine olumlu etki yaptığını ispatlayan yukarıdakine benzer yayınlar sayesinde mersine olan talep artmıştır. 



Mersinin Sağlık Üzerine Etkileri

Buraya kadar okuduklarınızdan da anlayacağınız üzere beyaz mersin çok işlevsel olmamakla birlikte siyah mersin ve 
yaban mersini dediğimiz mavi yemiş antioksidan kapasitesi yönünden, C ve E vitaminleri yönünden zengindir. Antioksidan meyvelerin genel özelliği, hastalıklara karşı koruyucu etkisiyle bağışıklık sistemini desteklemesidir.
Bununla birlikte bu mersin türleri içerdikleri yüksek lif oranıyla da bağırsak dostu meyvelerdir.
Kuru yaban mersini tüketilecekse 1 porsiyon meyve ölçüsü 2-2,5 yemek kaşığıdır.
Taze yaban mersini tüketilecekse 1 porsiyon meyve ölçüsü 1 su bardağı kadardır.
''Her gün tüketin, çok sağlıklı, mucize besin'' gibi bir durum yok ortada, kaldı ki hiç bir besin tek başına mucize yaratmaz unutmayalım lütfen, beslenmenizde çeşitlilik yaratmak, alternatif sağlamak ve özellikle tazesini bulduğunuzda mevsiminde tüketmek önemli noktalar sevgili okuyucum.
Bugünlük de benden bu kadar, kendinize çok çok iyi bakın...
Sevgiyle kalın...

Daha fazlası için: www.izanisik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder