27.4.16

Maş Fasulyesi: Antep Maş'ı

Herkese merhabalar,
Sizlere bu satırları son dört yıldır yaşadığım şehir olan Gaziantep'ten yazıyorum ;)
Gaziantep'e gelişim, burada geçirdiğim dört yıl ve şimdi ayrılmama sadece bir ay kalmış olması hiçte bu yazının konuları değil ancak konuyla bağdaştıracağım, inanın :)
Gaziantep deyince akla ilk gelecek olan şeyler ;
baklava, kebap, antep fıstığı ve yuvarlama, ekşili ufak köfte, kuru dolma gibi envai çeşit yemek isimleri olsa da bugünün konusu bunlardan apayrı.
Gaziantep mutfağında çok kullanılan besinlerden biriside baklagillerdir.
Bende bugün size o baklagillerden bir tanesi olan Maş Fasulyesinden bahsedeceğim.
Maş Fasulyesiyle yakın zamanda tanıştım ve lezzetine, lif içeriğine hayran kaldım.
Bir yerlerden kulağımda kalan bilgilerim Güneydoğu ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştiğini söylese de Maş Fasulyesi denilince ''akla Antep gelir'' cümlesini görmeyi beklemiyordum açıkçası.
Her neyse bilmemek değil öğrenmemek ayıpmış, o sebeple önce öğrendim sonra da sizlerin öğrenmesine vesile olmak istedim :)



İngilizcesi ''mung bean'' olan Maş Fasulyesine ''cin fasulyesi'' de denilmekte ve dünyaya bakıldığında asıl yetiştiricisi olan ülkelerin Çin ve Hindistan olduğu görülmekte sevgili okur.

Hem protein içeriği hem de lif içeriği son derece yüksek!


100 gram haşlanmış Maş Fasulyesi

105 kkal enerji
7,02 gram protein
19,15 gram karbonhidrat
7,6 gram posa (lif) içeriyor.

Maş Fasulyesinin yukarıdaki veriler doğrultusunda içerdiği lif ile bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olmaması neredeyse imkansız diyebiliriz :)
Lifli besinlerin temel özelliklerinden dolayı Maş Fasulyesi de kan kolesterolünü düşürmeye ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Lifli besinleri kilo kaybı sağlamak adına sıklıkla öneririz ve kullanırız bu yüzden kilo şikayetiniz varsa mutfağınızda bulundurmanız faydalı olabilir ;)
Aynı zamanda Magnezyum içeriği yüksek olan Maş Fasulyesi sinir sistemi ve kas sisteminiz için faydalı bir besindir diyebiliriz.




Nasıl tüketeceğiz sorusuna gelince,
Kullanacağınız kadar Maş Fasulyesini 30 dakika -1 saat aralığında sıcak suda bekletiniz.
Daha sonra haşlamak için tencereye koyup üzerine su ekleyiniz.
Kaynadıktan sonra suyunu süzerek yeniden su ekleyiniz. (siyah suyunun akmasını sağlamış oluyoruz)

Yani toplamda 2 defa haşlama işlemi uygulamanız gerekli.
Çok fazla dağılmadan ancak diri de kalmadan ocaktan aldığın Maş Fasulyesini ister salatalarınıza koyabilirsiniz, ister çorbasını yapabilirsiniz, ister yemeğini isterseniz de sadece pilaki şeklinde meze olarak tüketebilirsiniz. Şahsen ben kısır yapıp içerisine ekliyorum çokta yakışıyor ;)
Dilerseniz aşağıda sizin için bir de Maş Piyazı tarifim var, afiyetle...




Dietos'un Maş Piyazı
Haşlanmış Maş Fasulyesi
İnce ince kıyılmış taze soğan, maydanoz ve dereotu
İnce doğranmış kırmızı kapya biber
İnce doğranmış mor lahana
Kişi başı 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Limon
Nar ekşisi
Az tuz
1 tatlı kaşığı sumak
Pul biber





Son olarak şu noktaya da değinmeden geçemeyeceğim, aslında Türk Mutfağında bulunmamasına rağmen son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir besin var; Kinoa :)
Kinoa ve Maş Fasulyesini kıyaslayacak olursam sevgili okur, özetle şunu söylerim;
Kinoa tüketmek isteyen, gücü yeten, tadını seven herkes tabi ki alıp, tüketebilir.
Ancak kinoayı mucize olarak görüp tüketmek zorundayım gibi bir düşünceye kapılmayınız. Çünkü
100 gram pişmiş kinoa 4,4 gram protein ve 2,8 gram lif içeriğine sahiptir. Kalori olarak Maş Fasulyesi ile arasında çok bir fark yoktur ancak fiyat olarak Maş Fasulyesinin 3 katı bir fiyata sahiptir. Yani öyle ''proteinden çoook zengiiinn, liften felaakeett zengiiin'' lik bir durum aslında söz konusu değildir.
Bu kesin bilgidir lütfen yayalım ;)
Ayrıca bu karşılaştırma tam manasıyla doğru bir karşılaştırma da değil dürüst olmak gerekirse. Çünkü zaten kinoa, baklagiller ailesinden değil, tahıl ailesinden bir besindir.

Bu kez çok sık kullandığımız bir başka baklagille Maş Fasulyesini kıyaslayacak olursak;
100 gram haşlanmış mercimek yaklaşık 116 kalori, 9 gram protein ve 8 gram lif içeriğine sahiptir. Dolayısıyla ''Maş Fasulyesini sevemedim, yiyemedim'' diyorsanız yemek zorunda da değilsiniz.

Hepinizi kucak dolusu sever, hoşça vakitler dilerim ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder