8.9.16

Dietos'un Kurban Bayramı Önerileri

Merhabalar pek sevgili okurlarım,
Biliyorsunuz yaklaşmakta olan bir kurban bayramı var, dolayısıyla da şu geçirmekte olduğumuz günlerde ''Kurban Bayramında Et Tüketimine dikkat'' başlığıyla yazılar, videolar göreceksiniz.
Bende bir iki kelam edeceğim bununla ilgili.
Ama öncelikle azıcık dert yanayım size, inanın zayıflama programında olan veya gut hastalığı gibi et tüketimini sınırlı tutmak zorunda olanlar için bu zor bir bayram olsa da, benim için de zor geçecek yine eminim.
Çünkü ''Ee diyetisyen hanım biz nasıl zayıflayacağız'' diye soracak canım beyler, bir yandan mangal başında ekmeğin arasına etlerini koyup yerken.
Öte yandan ''Fazla da yemiyorum ki iki öğünüm var günde, bakma işte bayram ya yiyoruz şimdi'' diye peşimi bırakmayacak canım hanımlar.
Bir de ergenlik döneminde fiziki algısı farklı çalışan canım gençler var,
 ''Ben yağlarımı eritemiyorum'' diyen ama fast-food, şekerli-gazlı içecekler veya alkolden elini eteğini çekemeyen.
Ha yanlış anlaşılmasın, bana bir şey sormayın demek değil bu tabi ki, zaten bildiğimi anlatmamayı tercih eden biri olsam iki yıldır bu blog da niye yazayım öyle değil mi?
Sadece amaçsızca, sırf sormuş olmak için, zaten söylediklerimi yarısına kadar dinleyip sonrasında ''Karatay'ı dinliyorum ben zaten'' diyeceksen niçin beni yoruyorsun be insan diyesim gelmiyor değil.
Her neyse ben biliyorum ki bu blogun sadık takipçileri var, bana mailler atan, yorumlar gönderen, beni gördüğünde okuduğu yazıyı yüzüme söyleyen, yazılarımı sevdikleriyle paylaşan ve ben onlara kocaman teşekkür ediyorum.
Sizi seviyorum :)

Şimdi gelelim konumuza:

Dietos'un Kurban Bayramı Önerileri


kurban bayramı et tüketimi ile ilgili görsel sonucu

Öncelikle veteriner kontrolü olmadan veya uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlıklardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz ve şarbon gibi hastalıların bulaşma riski vardır. Bu yüzden kurbanlığınızın uygun koşullarda kesildiğinden emin olmalısınız.
Yeni kesilmiş bir hayvanın etindeki sertlik hem pişirme hem de sindirimde zorluk oluşturacağı için mide rahatsızlığı çeken bireyler buzdolabında en az 24 saat dinlendirilmemiş, kesilip hemen pişirilmiş etleri tüketmemelidir. Aksi takdirde hazımsızlık ve mide şikayetleri artacaktır.

Özellikle obezite, kalp-damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet gibi rahatsızlığı olan bireylerle birlikte yaşlı bireylerin dikkatli olması, porsiyon kontrolüne katı bir kuralla uymaları ve pişirme yöntemlerinden haşlama, ızgara ve fırınlamayı tercih etmeleri gerekmektedir.

Mangal yaparken; etlerin ateş ile arasında 15 cm mesafe olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde daha yakın mesafede pişen etlerde kanserojen madde oluşma riski artacaktır.
Ve mangalın yanında bol, yağsız yeşil salata tüketmeye özen gösterilmelidir.
 Çünkü salata içeriğindeki C vitamini kanserojen madde oluşma riskini minimize etmektedir.
Aynı zamanda etlerde C vitamini bulunmadığından sebze ve salata ile etin yanında alınan C vitamini demir emilimini artıracaktır. (özellikle demir eksikliği bulunan bireyler bunu göz önünde bulundurmalıdır.)


mangalda 15 cm ile ilgili görsel sonucu

Yine benzer şekilde kalp-damar rahatsızlığı, kolesterol problemi olan bireylerin sakatatlardan uzak durmaları en doğrusu olacaktır. Tam tersi olarak ise demir eksikliği problemi olan bireylerin porsiyon kontrolüne dikkat etmek koşuluyla sakatat tüketmeleri uygundur.

Etlerin yağlı kısımları tüketilmemeli, etli yemeklere yağ ilave edilmemeli ve bir öğünde et tüketimi yapıldığında diğer öğünde sebze tüketmeye özen gösterilmelidir.
Veya her iki öğünde de tüketebiliyorsanız yemeklerinizi et+sebze şeklinde tüketmeniz uygun olacaktır.
Ve yine bol, yağsız yeşil salata tüketmeye özen gösterilmelidir.


meat and salad ile ilgili görsel sonucu

Tatlı tüketimi minimumda tutulmalı ve meşrubat, şekerli meyve suları yerine şekersiz açık çay veya bitki çayları tercih edilmelidir.

Bayramda kahvaltınızı şeker ve hamur işinden uzak tutarak, günlük su tüketiminizi ortalama 2,5 litre yaparak ve boş zaman bulduğunuzda ailenizle veya kendiniz kısa yürüyüşler yaparak bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz.

Kurban Etlerini Saklarken

Etler tek kullanımlık olacak şekilde buzdolabı poşetlerine ayrılmalı ve buzlukta saklanmalıdır.
+4 derecede buzdolabında 2-3 gün kadar saklanması uygun olan etler, derin dondurucu da -18 derecede optimal düzeyde 3-4 ay saklanabilir.

Etler potansiyel olarak riskli besinler olduğu için uygun koşullarda saklanmalı ve dondurulan etler çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra buzdolabında çözdürülmesi de uygun olacaktır.


when can babies eat meat ile ilgili görsel sonucu


Son olarak ise benim tabirimle minik insanlar, sizlerin tabiriyle bebekler için bir kaç öneride bulunacağım :)
Tamamlayıcı beslenmede 7. aydan itibaren kıyma, tavuk, balık bebek beslenmesinde kullandığımız hayvansal proteinlerdir.
9. aydan itibaren ise böbrek, dalak, ciğer gibi sakatatlara bebek beslenmesinde yer verilir.
Ancak tekrar söylüyorum dinlendirilmemiş etler sindirim güçlüğü yaratır. Dolayısıyla anneannesi, babaannesi, dedesi, büyük teyzeniz, büyük halanız kim olursa olsun bebeğinizin beslenmesinden anne ve baba olarak siz ebeveynler sorumlusunuz.
Bu yüzden yeterli süre dinlendirilmiş (buzdolabında bir kaç gün) ve uygun şekilde pişirilmiş olan etleri bebek ve çocuklarınıza yediriniz.


kurban bayramı karikatür selçuk erdem ile ilgili görsel sonucu

Sağlıklı, kazasız-belasız, uğurlu, umutlu ve tabi ki dengeli bir bayram geçirmeniz dileklerimle kurban bayramınızı şimdiden kutlar, güzel kalplerinizden öperim.
Sevgiyle kalın...

Online danışmanlık hizmeti ve daha fazlası için: www.izanisik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder