8.8.16

Zerdeçal / Curcumin

Merhabalar 
Sıcaklarla aranız hiç iyi değil biliyorum sevgili okuyucularım ama bu günlerde geçecek sabredin :)
Ve geçtiğinde ben yine bir yıl boyunca bu ayı bekleyeceğim...
Her ne kadar sıcak havadan şikayetçi olsam da sonuçta sevgi anlaşmak değilmiş ve nedensiz de sevilirmiş, en iyi Ağustos öğretti bunu bana :)
Bugünde sıcak renkli bir konumuz var aslında, Zerdeçal.
Neymiş, ne işe yararmış, nereden geliyormuş hadi bir öğrenelim isterseniz, buyurun...



Çin ve Hindistan'da yaygın olarak yetiştirilen ve kullanılan, zencefil ailesinin bir üyesi olan yumrulu bir bitki zerdeçal.
Hint tıbbında tonik ve kan temizleyicisi olarak kullanılmış ve deri hastalıklarındaki olumlu etkisinden dolayı krem ve banyo sabunu yapımında da yer edinmiştir.
Kesik, yara ve yanık tedavisinde de anti-inflamatuvar (inflamasyon önleyici) ve anti-mikrobiyal etkisinden dolayı kullanılmıştır.



Zerdeçal ve Kanser 

Zerdeçal tozunun en aktif bileşeni içerisinde bulunan curcumindir.
Curcuminin bazı tip kanser hücrelerinin ölüm hızını artırdığı ve bazı tümörlerin bölünmesini durduğu bilinmektedir.
Özellikle kolon kanseri ve Crohn hastalığı gibi bağırsak hastalıklarında yüksek konsantrasyona ulaşması sebebiyle daha etkili olacağı bildirilmiştir.
Son yıllarda yapılan çalışmalar curcuminin kanser hastalarının tedavi sürecinde olumlu etkisinin yanı sıra tedavi sırasında oluşabilecek normal doku hasarını önlemede etkili olduğunu göstermektedir.

Zerdeçal ve Alzheimer
Kök Hücreleri Araştırma ve Terapisi adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, hint safranı ya da zerdeçal olarak bilinen baharatın içinde bulunan bir alaşım, beynin tedavi ve iyileşme sürecinin bir parçası olduğu düşünülen sinir hücrelerinin büyümesini sağlıyor.
Alman araştırmacılar fareler üzerinde yapılan deneyler sonucunda elde ettikleri bulgulara dayanarak, ileride felç ve Alzheimer hastaları için ilaç üretilebileceğini söylüyor.Fakat araştırmacılar, uygulamanın insanlar üzerinde yapılabilmesi için daha fazla deneye ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.

İngiltere Alzheimer Araştırma Vakfı'ndan Dr. Laura Phipps, "Bu araştırma sonuçlarının insanlara da uygulanıp uygulanmayacağı veya bu yolla yeni beyin hücrelerinin üretilmesinin Alzheimer hastalarına fayda sağlayıp sağlamayacağı henüz netleşmedi" diyor.


Bununla birlikte Tayvan'da yapılan bir araştırma çalışması, kahvaltıda 1 gram zerdeçal tüketiminin diyabetin ilk evresinde  ve bilişsel becerilerinde azalma bulunan kişilerin hafızasını güçlendirdiğini gösterdi. Çalışma 60 yaş üzeri kadın ve erkekler üzerinde uygulanarak zerdeçalın hafıza üzerindeki etkilerine bakıldı. Kahvaltıdan önce ve sonra hafıza testine tabi tutulan katılımcılar arasında kahvaltıda 1 gram zerdeçal tüketenlerin hafızalarında güçlenme görüldüğü sonucuna ulaşıldı.

Tabi ki sınırlı sayıdaki çalışmalar bize kesin sonuçlar vermez ancak hafıza ve zerdeçal arasında bir ilişki olduğunun ve ilerleyen zamanlarda bu alandaki çalışmaların sayısı arttıkça belkide Alzheimer'da yeni ve uygulanabilir tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını umut edebiliriz diye düşünüyorum sevgili okurlar.

Ve şu da bir gerçek ki Hindistan'da her gün 1 çay kaşığı zerdeçal tüketilmektedir. Ve Hintlilerde akciğer, meme, böbrek kanserleri görülme sıklığı daha azdır. 
Tek etkenin zerdeçal tüketimi olduğunu söyleyemeyiz elbette ancak insanı yine de düşündürüyor, öyle değil mi?



Zerdeçal Kullanımı

Zerdeçal kullanırken dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki o da şu, zerdeçal yağda çözünür. Ancak bu sayede içerisindeki faydalı bileşenler vücudumuz tarafından alınabilir.
Zerdeçalı yemeklerinizde kullanırken buna dikkat etmeniz ilk kural. 
İkincisi ise zerdeçalın karabiberle birlikte kullanımı biyoyararlılığı artırır, bu yüzden zerdeçalınızın yanında bir karabiberlik bulundursanız iyi olur. 


Not: Genellikle tavuk yemeklerinde, makarna, pilav, çorbada kullanılan zerdeçalı sarı kekler, kurabiyeler yapmak içinde kullanabilirsiniz.

Bugünlük de benden bu kadar :)
Sevgiyle kalın, kendinize çok iyi bakın...

Daha fazlası için: www.izanisik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder