3.8.16

Susam ve Tahin

Merhaba sevgili okurlar
Bugün susam ve tahin hakkında biraz konuşalım istiyorum.
Tahin, bildiğiniz üzere susamın çeşitli aşamalardan geçmesiyle elde ediliyor.

Bu yüzden öncelikle susamı daha sonrada tahini irdeleyeceğiz bu yazıda.
Susam insanoğlunun bildiği en eski tohumlardan bir tanesi aslında.
Antik Mısır'da, Çin'de, Hindistan'da ve hatta Asya mitolojisinde kendine yer edinmiş olan susam taneleri, anavatanı Afrika olan bir bitkinin kapsül meyveleri içindeki tohumlardır aslında.
Ülkemizde de sıcak bölgelerde tarımı yapılmaktadır bu bitkinin.
Susam deyince benim aklıma gelen üç şey ise şunlar; yağ, kalsiyum ve çıtır çıtır bir lezzet :)


Susam taneleri ve yağı Hindistan ve Çin'de binlerce yıl yaraları kapatmak, hücreleri yenilemek için kullanıldığı biliniyor. Bunun yanı sıra Antik Roma'da ve Eski Mısır'da ekmek yapımında da kullanılmıştır.
Bizler günümüzde daha çok kek, börek, poğaça gibi hamur işlerini tatlandırmak için kullanıyoruz ancak besin içeriği hakkında ne kadar bilgimiz var?
İşte bugün o da olacak :)

1 silme yemek kaşığı susam (10 gram)
4,5 gram yağ, 1,6 gram protein, 2 gram karbonhidrat ve 1 gram lif içerir. Enerji değeri ise 52 kkal'dir.
Bunların yanı sıra 88 mg kalsiyum içermektedir. Yetişkin ve sağlıklı bir bireyin günlük kalsiyum gereksinimi 1000 mg'dır ve 1 silme yemek kaşığı susam bu gereksinimin yaklaşık %9'unu karşılar böylelikle.

Dietos Öneriyor:  Kilo problemi olmayan ve kalsiyum gereksinimi normalden fazla olan bireyler susamı salatalarında, yemeklerinde tercih edebilirler.

Tahine gelecek olursak, uzun saatler süren çeşitli işlemler sonrasında susamdan elde edilen tahin eskiden bu yana daha çok tahin-pekmez olarak kullanılır bildiğiniz üzere. Kışın özellikle üşümemek için kullanılan bu ikili özellikle kilo almak isteyen bireylerin beslenme programlarına yazdığım lezzetli besinlerden sadece bir tanesi :) Gerisini siz düşünün neler neler yazıyorum :)


1 yemek kaşığı tahin (15 gram)
8 gram yağ, 2,5 gram protein, 3,2 gram karbonhidrat ve 1,4 gram lif içerir. Enerji değeri 89 kkal'ye denk gelmektedir. 64 mg kalsiyum içeriğiyle de sağlıklı ve yetişkin bir bireyin kalsiyum ihtiyacının %6 sını karşılamaktadır. Tahin aynı zamanda 15 gramında 110 mg fosfor içerdiği için yetişkin ve sağlıklı bir bireyin günlük fosfor ihtiyacının %16 sını karşılamaktadır.
Bununla birlikte 1 yemek kaşığı tahin 1,3 gram demir içererek yetişkin ve sağlıklı bir bireyin günlük demir ihtiyacının %13'ünü karşılar.

Dikkat: Tahinin %55 oranda yağ içerdiği unutulmamalı ve özellikle kilo problemi yaşayan bireyler tarafından ölçülü kullanılmalıdır.

Tahin-Pekmez kullanalım mı?
Kullanalım tabi ki.

Biliyoruz ki pekmezde kalsiyumdan son derece zengin, o zaman kalsiyum-demir bağlanır ne faydası olacak?

Klasik bir demir-kalsiyum sorusu bu aslında.
Sevgili okurlar, eğer kansızlık sorununuz varsa demir miktarınızın yükselmesi için buna özel bir beslenmeye sadık kalmanız gerekir ancak biyoyararlılığı yüksek bir demir için hayvansal kaynaklı demire yönlenmeniz en doğrusu olacaktır.
Size önerdiğim tahin miktarı 1 yemek kaşığı ve içerisindeki 1,3 mg'lık demir için buradan alacağınız kalsiyumdan olmayın derim bana sorarsanız.
Çünkü zaten 1 yemek kaşığı pekmezde de 1 mg demir ancak var...





 Beslenmenize renk ve lezzet katmak için çalışın, onu işkenceye dönüştürmenizin ne kilo vermenize ne de bir takım sağlık sorunlarınızı çözmeye yararı olmayacak.
Bunu nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız sizde gelin aşağıdaki linke tıklayın tanışalım ve beslenmenizi renklendirelim ;)
Sevgiyle kalın...

Daha fazlası için: www.izanisik.com

5 yorum:

  1. neyse ki ikisi de çok bayıldığım şeyler değildir..

    YanıtlaSil
  2. susama bayılırım.susam diyince aklıma sizin gibi yağ ve çıtırlık gelir benim de.güzel bir yazı olmuş,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşleriniz benim için değerli, teşekkür ediyorum. Sevgiler...

      Sil
  3. Hem susama hemde tahine bayılıyorum :) Bilgi için teşekkürler , Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dürüst olmak gerekirse bende öyle :) Zaman ayırıp değerlendirdiğiniz için ben teşekkür ederim, sevgiler...

      Sil